# SCERT Assam 2016 Non-Gazetted Recruitment Answer Keys

Solved paper or answer keys of **State Council of Educational Research and Training (SCERT), Assam** recruitment exam for Non gazetted posts. Recently one of Assams.info users mailed us a question paper. It was from the exam held on January 24, 2016, for filling up various vacant Non Gazetted posts under SCERT, Assam. The question paper covered general knowledge and reasoning (both verbal and numerical reasoning). Following are the answers to the 50 questions asked in that paper.

## SCERT Assam Non-Gazetted Exam 2016 Question Paper:

1. a) Permanent secretariat of SAARC is located at Kathmandu.

2. d) Total number of sovereign member countries of United Nations is 193

3. d) Keibul Lamjao National Park is in Manipur.

4. b) Intensity of sound is measured in Watts.

5. b) 1889 – Digboi oil field discovery.

6. c) Kerala sex ratio is 1084. Sex ratio in Tamilnadu is 996, Assam is 958, Sikkim is 890.

7. c) Finance commission formed in every 5 years.

8. b) Satyendranath Tagore was the first ICS.

9. c) Sulikpha was known as Lora Raja.

10. c) Tamilnadu receives highest rainfall in winter.

11 The value of 7/3 / 14/3 x 16/3 x 32/5 + 4/3 / 32/5 is

(7/3) / (14/3)*[ (16/3) * (32/5) ]+ (4/3) / (32/5)

No answers. Either we put the numbers wrong (illegible words in the image), or the provided options were wrong.

12. b) 29

What is the least number which must be added to 3560 to make the result divisible by 97?

3560 divided by 97 divided 3560 upto 36 with remainder of 68. For next interval of 97, we need (97-68)=29

So, we must add 29 more to make 3560 divisible by 97

13. d) 12 days

A can do 2/5 of the work in 8 days and B can finish the remainder in 18 days. How long would they take to finish it together?

A can complete in = 5/2 x 8 = 20 days

B can complete in = 5/3 x 18 = 30 days

A’s 1 day work = 1/20

B’s 1 day work = 1/30

A+B’s 1 day work = 1/20 + 1/30 = 1/12

So, they’ll complete in 12 days

14. b) 10 sec

A train travel at a speed of 36 km/hr. The length of the train is 100 meters. How much time will it take for the train to cross a telephone pole?

Speed = 36 km/hr = 36 x 5/18 meter/sec = 10 meter/sec

Length of train = 100 meters

Time taken to cross a pole = Length of train / Speed

= 100/10 = 10 second

15. a) 1032

The average monthly salary of the employees of a firm is Rs. 60. Out of the employees, 12 officers get an average of Rs. 400 per month and the rest get an average of Rs. 56 per month. Find the number of employees.

Average salary of 12 = 400

So, total salary of 12 = 400 x 12 = 4800

As a whole, these 12 get an average = 60

As a whole, total salary of these 12 = 60 x 12 = 720

So, difference in average salary = 60 -56 =4

So, total salary of rest is = 4800 – 720 = 4080

Number of rest of officers = 4080/4 = 1020

Total number of employees = 1020 + 12 = 1032

16. d) 8%

A shopkeeper marks the price of his goods at 20% higher than the original price. After that, he allows a discount of 10%. What is the percentage of his profit?

% Net profit = [% increase - % discount - (% increase x % discount/100)] %

=> 20 – 10 – (20×10/100)

=> 10 – 2

=> 8%

17. b) 4:18:3

Divide Rs. 625 among A, B and C such that A gets 2/9 of B’s share and C gets 3/4 of A’s share. Then the ratio of shares of A, B and C is

B’s share = x

Share of A = 2/9 x

Share of C = 3/4 X 2x/9 = 6x/36 = 1x/6

Total 625 = x + 2x/9 + 1x/6 = 25x

=>x=25

A:B:C = 50/9:25:25/6 =4:18:3

18. c) 5 years, 25 years

The ratio of the ages of Bob and his father is 1:5. After 7 years, the ratio becomes 3:8. What is the present ages of Bob and his father?

Bob’s age = x; Father’s age = 5x

=>x+7/5x+7 = 3/8

=>8(x+7) = 3(5x +7)

=>8x + 56 = 15x + 21

=>7x = 35

=>x = 5

Bob’s age = 5 years, Father’s age = 25 years

19. b) 105

The salaries of A,B,and C together amount to Rs 333. If they spend 80%, 85% and 75% of their respective salaries, their savings are 7:6:9. What is the salary of A?

Savings: A = 7x, B = 6x, C = 9x

A spends 80%. So, saving is 100-80=20%

20% of A’s salary = 7x

20/100 x A’s salary = 7x

A’s salary = 100/20 x 7x = 35x

B’s salary = 100/15 x 6x = 40x

C’s salary = 100/25 x 9x = 26x

=>35x + 40x + 26x = 333

=>x = 333/111 = 3

A’s Salary = 35×3 = 105

20. d) 10 hours

A man takes 8 hours to walk to a certain place and drive back. However, he could have gained 2 hours, if he had covered both ways driving. How long would he have taken to walk both ways?

C1. Walk + Drive = 8 hours

C2. 2 x Drive = 8 – 2 = 6 hours

2 x (Walk + Drive) = 2 x 8 = 16 hours

2 x Walk = 16 hours – 2 x Drive = 16 hours – 6 hours = 10 hrs

21. d) Our task had been completed before – We had completed our task before sunset.

22. b) We must respect the elders – the elders must be respected.

23. a) She advised that I (should) curtail expenditure.

24. c) She is very keen (on taking up) modelling.

25. c) Now Government servants have the day (off) every second Saturday.

26. b) awarded

27. c) He is born (to) an intelligent mother

28. c) The officer was (suspended) with immediate effect.

29. b) vigilant – watchful

30. b) harness – utilize

31. b) 2015 G20 summit was held in Turkey https://en.wikipedia.org/wiki/2015_G-20_Antalya_summit

32. a) Mark Zuckerberg is CEO of Facebook

33. c) Zaheer Khan announced retirement from International and all first class cricket in 2015.

34. c) 195 countries participated in UNFCCC Paris conference http://www.cop21paris.org/about/cop21

35. a) Tikhar is the Mascot of 12th South Asian games.

36. b) Zojila tunnel in Jammu Kashmir.

37. d) Seemandhara no longer shares border with Maharashtra

38. a) IISc, Bangalore in 99th position of Top 100 Universities list. Question is wrong. It is not top 100 universities list, but the list of top 100 engineering and technology varsities.

39. a) P. B. Acharya is Governor of Nagaland

40. c) In 2015, Saudi Arabia Women were allowed to vote for the first time.

41. a) Standard keyboard contains keys 104 keys

42. a) XFD

43. b) 1 Byte is equal to 8 bits.

44. a) Microsoft office is not an Operating system.

45. d) Digital versatile disk (DVD) is an optical disk

46. a) World Wide Web

47. c) Ctrl+Alt+Del

48. c) CPU is referred to as brain of computer

49. d) Cut and paste

50. d) Patch is a free software update, which comes with improvements or bug fixes.

Question paper ki same ahe nki??2015 r o same asil..khali middle ot kichumn question change asil..kunuba janay nki bepar tu?

Waiting for final result

waiting for viva result

written pass holu bt viva result ketia dibo